Робота у Польщі для жінок: на які вакансії можна розраховувати

Дефіцит робочої сили в Польщі

У Польщі, хоча і низький рівень безробіття, але є проблема з недостатком робочої сили в деяких сферах. За інформацією schengenvisainfo.com, влада Польщі зауважує, що залучення іноземців, зокрема громадян України, допомогло зменшити дефіцит, але попит на українських працівниць все ще залишається високим.

За даними Європейського управління праці (EURES), у Польщі особливо потребуються фахівці будівельної та транспортної галузей, де раніше працювали багато українських чоловіків. Крім того, є вакансії, на які можуть претендувати жінки.

Наприклад, українкам можуть підійти роботи таких спеціальностей: вчителі професійно-технічної освіти, психологи, фізіотерапевти, бухгалтери, художники, акушери, юристи, лікарі широкого профілю, фінансові менеджери, кухарі, пекарі та кондитери, працівники швидкої допомоги.

Дефіцит працівників у 2024 році

За прогнозами, ці професії будуть ще більш популярними в 2024 році, особливо через збільшення кількості дітей з України, які переїхали до Польщі через війну. Крім цього, дослідження показали, що задоволення тимчасових працівників з України своєю роботою поступово зменшується з кожним роком.

За результатами дослідження компанії ОТТО Work Force Central Europe, в 2023 році 75% тимчасових працівників з України, які працюють у Польщі, були задоволені своєю роботою. Проте ця цифра на 4% менше, ніж у 2022 році, і на 10% менше, ніж у 2021 році.

Фінансові аспекти працівників з України

За даними дослідження, 43% тимчасових працівників з України вважають, що їм достатньо зароблених у Польщі коштів для утримання себе та базових потреб. 1/4 респондентів можуть навіть заощаджувати гроші. З іншого боку, 22% відповідей свідчать, що утримати себе на польську зарплату їм важко.

Більшість респондентів (56%) переказують частину зароблених у Польщі грошей родинам в Україні. Більшість з них (половина) переказує до 20% своєї заробітної плати, а 30% переказують від 20 до 30% своєї заробітної плати.

Незважаючи на це, 59% українців, які працюють у Польщі, не зацікавлені в релокації в інше місто, навіть якщо отримають кращу роботу.