Росія втрачає свої найкращі ракети: британська розвідка повідомила деталі

Ракета Росії злетіла на запуску

Міністерство оборони Великої Британії повідомляє, що під час запуску Росія втратила свою найкращу ракету. Ймовірно, це сталося через проблеми у виробництві, викликані санкціями.

На фотографіях, опублікованих на джерелах на 31 березня, видно уламки ракети, які впали на півдні Росії, в Саратовській області. Спочатку думали, що це частини українського дрону, але подальший огляд показав, що це відрізки російської ракети AS-23a Kodiak, яка має більш широке використання.

За даними британської розвідки, ці уламки, ймовірно, утворилися через несправність ракети Kodiak, яку запустили в напрямку України. Саратовська область відома як стартова площадка для російських бомбардувальників та база аеродрому.

«AS-23a Kodiak, - найкращий у Росії високоточний боєприпас з дальністю ураження близько 4000 км. Його широко використали проти України, востаннє він був націлений на енергетичну інфраструктуру по всій країні. Дуже ймовірна несправність такої престижної ракети вказує на проблеми у її виробництві, на які, ймовірно, вплинули санкції та поспіх задовольнити вимоги війни», - повідомляють у Міноборони Британії.

У Росії розпочато виробництво оновленої версії ракети Х-101 з двома бойовими частинами замість однієї, що робить її небезпечнішою. Це стало відомо після аналізу збитої ракети під час атаки російської армії.

Нова версія ракети Х-101 має дві окремі бойові частини загальною вагою 800 кг. Кожна з них може завдати значної шкоди. Ці бойові частини мають готові бойові елементи, які раніше використовувалися у зенітних ракетах.