Росія заборонила ЛГБТ-рух, назвавши його «екстремістським»

Верховний суд Росії прийняв рішення про заборону організації "Міжнародний громадський рух ЛГБТ" та її визнання екстремістською. Про це заявили російські ЗМІ, зазначаючи, що правозахисники заперечують існування такого руху.

Позов Міністерства юстиції про заборону та визнання "Міжнародного громадського руху ЛГБТ" екстремістською був задоволений суддею Верховного суду Олегом Нефьодовим. Рішення набирає чинності відразу.

Суддя оголосив: "Міжнародний громадський рух ЛГБТ" буде визнано екстремістською організацією і його діяльність буде заборонена у Росії."

У позові Міністерства юстиції РФ не було надано пояснень щодо того, що таке насправді "рух ЛГБТ", хто його керує і яка структура цієї організації. Правозахисні групи раніше заявляли, що фактично "Міжнародного громадського руху ЛГБТ" не існує.

Розгляд позову Верховного суду тривав у закритому режимі протягом чотирьох годин. На засіданні відсутні були будь-які представники, окрім представників Міністерства юстиції.

Після того, як "ЛГБТ-рух" було визнано "екстремістським", легальна діяльність організацій, що надають допомогу відповідній спільноті, стане неможливою в Росії. Суди матимуть можливість покарати просто за участь в діяльності ЛГБТ-організацій, написи в підтримку них та публікацію символіки.

Позов Міністерства юстиції передували прийняття в Росії двох репресивних законів проти ЛГБТ. Спершу закон про "пропаганду ЛГБТ" було розширено на дорослих (до цього він діяв тільки щодо дітей), а потім в РФ заборонили трансгендерний перехід.

Слід зазначити, що Папа Римський Франциск заявив, що готовий до того, щоб католицька церква благословляла одностатеві пари.

Міністерство оборони України також змінило свою позицію і підтримало законопроєкт про реєстровані партнерства. Міністерство юстиції також готове підтримати законопроєкт і готує до нього правки для другого читання.