Росіяни можуть підірвати не один реактор: що загрожує Запорізькій АЕС

Росія може влаштувати терористичний акт на Запорізькій атомній електростанції, наслідки якого важко спрогнозувати. Але вони можуть бути гіршими, ніж внаслідок тактичного ядерного удару. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів колишній міністр екології та природних ресурсів Ігор Шевченко.

"Все залежимтиме від того, що відбудеться на ЗАЕС. Це буде підрив і де саме. Чи буде витік радіоактивних речовин і де саме. В який бік дмухатиме вітер. Дуже багато обставин, які впливають на ураження територій і наскільки це ураження буде широким. Ніхто точно не знає відповіді коли точно це станеться, який масштаб пошкодження і чого саме. Чи витік буде одразу, чи буде пошкоджений охолоджувач і все відбуватиметься поступово. Але провокація можлива", сказав Шевченко.

У росіян багато вибухівки і якщо підірвуть реактор, то наслідки непередбачувані, додав ексміністр.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

"Росіяни можуть підірвати не один реактор. Там їх сім. Це найбільша атомна станція в Європі. Можемо собі лише уявити, що там можна зробити. Це гірше, ніж тактичний ядерний удар. Набагато гірше", наголосив Шевченко.

Рішення Путіна це одне, а виконання на місцях вже інше, пояснив ексміністр.

"Росіяни можуть не розуміти наслідків, як це було з Каховською ГЕС. Вони самі не зрозуміли, що постраждають їхні військові. Хоча Росія діє за радянськими правилами, де своїх жертв не рахують головне досягти цілей. Путін пішов ва-банк. Це питання зараз і його влади, і життя. Бо як тільки втратить владу, то він довго не проживе. Але сподіваюся, що якщо провакацї робитимуть, то дуже обмежено. Можливо, влаштують вибух, але витік радіації, який хочуть показати, буде штучним. Скажуть, що це українці обстрілювали. Щоб залякати наших партнерів на Заході щоб нас примусити до переговорів", пояснив Шевченко.

Росія розглядає сценарій терористичного акту на Запорізькій атомній електростанції. Про це доповіли українська розвідка та Служби безпеки України, повідомив президент Володимир Зеленський. За його словами, розвідка отримала інформацію про те, що Росія готує терористичний акт з викидом радіації.

Російські окупанти замінували ставок-охолоджувач Запорізької атомної електростанції. Про це заявив начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов. Через те, що росіяни знищили греблю Каховської гідроелектростанції, вони зруйнували нормальний доступ води до охолоджувачів на ЗАЕС, сказав начальник ГУР.