Росіяни не контролюють ситуацію на Запорізькій АЕС - міністр енергетики

Устаткування окупованої Запорізької атомної електростанції поступово втрачає свої функції. Відбувається його деградація.

Російські окупанти не контролюють ситуацію на Запорізькій АЕС, яка щодня погіршується. Про це заявив міністр енергетики України Герман Галущенко.

"Нещодавно була заява МАГАТЕ про те, що інспекторів не допустили до реакторних залів. А це означає, що росіяни приховують реальний стан справ. Він нам відомий: це деградація устаткування. Станція не працює в системі з вересня 2022 року, а складне устаткування АЕС має постійно працювати. Проте роботи для його підтримки не проводяться, і це призводить до деградації", - пояснив Галущенко.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Представники Росатому, які перебувають на ЗАЕС, є злочинцями за нормами міжнародного права і обов'язково будуть відповідати за це, наголосив міністр.

"Вони мають ілюзію, що контролюють ситуацію на станції щодо ядерної і радіаційної безпеки. Але, на жаль, ситуація стає гіршою з кожним днем їх присутності", - сказав очільник Міненерго.

За словами Галущенка, після деокупації для повернення до експлуатації хоча б одного з шести енергоблоків ЗАЕС треба буде провести величезну роботу.

Російські окупанти загрожують ЗАЕС і вимагають підписати контракти з Росатомом

У березні 2022 року російські окупанти захопили місто Енергодар, де знаходиться Запорізька атомна електростанція. ЗАЕС - найбільша за розмірами у Європі й третя у світі.

Загарбники перетворили ЗАЕС на військову базу, поставивши під загрозу весь континент.

Росіяни посилюють тиск на громадян України, які працюють на АЕС, аби змусити їх отримати російські паспорти і підписати контракти з Росатомом.