Розстріл українських полонених. Лубінець назвав позицію ООН «беззубою»

Уповноважений Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що українські військові продовжують загинати через бездіяльність ООН та Міжнародного комітету Червоного Хреста.

Омбудсмен вважає, що ООН та МКЧХ не знають, як реагувати на порушення Женевської конвенції. Він стверджує, що моніторингова місія ООН тільки недавно почала фіксувати такі події у своїх звітах.

Україна сподівається, що міжнародні організації не просто осудять росіян, але й розпочнуть юридичні процеси - розслідування з боку МКС або створення трибуналу.

"Існує багато юридичних способів, але ми їх не бачимо", - підкреслив Лубінець.

Уповноважений з прав людини додав, що випадок у Кринках - не єдиний, і страти військових тривають через бездіяльність відповідних структур.

Нагадаємо, росіяни розстріляли трьох полонених українських військовослужбовців. Відео цього події було оприлюднено 7 квітня. На записі видно, як представник ЗС РФ стріляє у беззбройних військових. Подія сталася поблизу Кринок Олешківської громади Херсонської області.

Україна звернулася до ООН та МКЧХ з офіційними листами, щоб документувати цей факт. Лубінець наголосив, що вбивство військовополонених - це порушення Женевської конвенції та тяжкий міжнародний злочин.