Сімейний підряд: зрадники шпигували для РФ у прикордонних районах

У результаті спецоперації на Сумщині Служба безпеки вдалося нейтралізувати агентурну групу, яка працювала на ворожу сторону. За даними пресслужби СБУ, зловмисники здійснювали розвідувальну діяльність на позиціях Сил оборони в прикордонних районах області. Їх метою було коригування артилерійських та повітряних ударів агресора.

Основними об'єктами розвідки ворожої групи були місця розташування підрозділів Збройних сил України, які мали радіолокаційні комплекси. Зловмисники планували використати реактивні системи залпового вогню "Град" та дрони-камікадзе для атаки на них. Керівницею агентурної групи була місцева жителька, яка після початку війни була залучена російською спецслужбою до нелегальної співпраці.

Крім головного лідера групи Альони Павлової, до неї також входила її мати Галина Павлова та знайомий з прикордоння Євген Матвєєв. До розпочаття війни всі вони проживали і працювали в Російській Федерації, а також мали там нерухомість та родичів.

Вербування Павлової стало можливим під час її незаконних переміщень через непрацюючі пункти пропуску з РФ. Одразу після цього вона пройшла навчання та отримала завдання з розвідувально-підривної діяльності проти Сил оборони на північно-східному рубежі.

Зловмисники здійснювали розвідувальні поїздки по території області, фіксуючи та передаючи інформацію про локації українських захисників. Всі отримані дані передавалися керівниці групи, яка у свою чергу "звітувала" своєму куратору з ворожої спецслужби за допомогою анонімних чатів у месенджерах.

Служба безпеки змогла викрити всю агентурну групу та затримати учасників в їхніх власних помешканнях. Під час обшуків виявлено багато доказів їх злочинної діяльності на користь Російської Федерації. Затриманим оголосили про підозру і зараз вони знаходяться під вартою. За цей злочин може бути призначене довічне ув'язнення.

В окремому випадку виявлено інформатора російської ГРУ на Київщині. Цю особу агресор залучив до співпраці через ігрову інтернет-платформу. Виявлення та затримання інформаторів є одним із пріоритетів роботи Служби безпеки з метою захисту національної безпеки.