"Ситуація стає мало передбачуваною": чому посипалися голови у владі

У владі зараз відбуваються дуже активні зміни до звільнення може готуватися майже кожен міністр. Така реакція Офісу президента на критику західних партнерів щодо корупції. Однак кілька посад точно не чіпатимуть. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів політолог Олексій Панич.

"Складно сказати, хто піде наступним. Тому що крісло може захитатися під багатьма. І ситуацію змінюється дуже швидко і стає мало передбачуваною. Наші західні партнери надають допомогу, яку Україна ніколи не отримувала. І у них є вимоги до того, як її використовувати. А якщо допомогу надають, то очевидно, що хочуть, щоб ми боролися з корупцією та зловживаннями у владі серйозно. З Андрієм Єрмаком нічого зараз не станеться. Із Русланом Стефанчуком теж. Думаю, прем'єр Денис Шмигаль також залишиться на своїй посаді", говорить Панич.

Є проблеми по багатьох міністрах, але не всіх їх можуть відправити у відставку, додає політолог.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

"Тому що на питання "справляється міністр чи ні" можна дивитися з різних точок зору. Є Шкарлет. Він з точки зору динаміки розвитку вищої освіти справляється не дуже. Зараз вбивають конкурси на вступ у ВНЗ. Так, що зараз всі можуть туди потрапити. Він так зберігає навчальні заклади, бо інакше вони почнуть закриватися. З точки зору ректорів це добре. З точки зору майбутнього не дуже, бо суспільство програє, а ВНЗ виграють. Однак Офіс президента ним задоволений, очевидно. Міністр Ткаченко з точки зору інтересів свободи слова не дуже, а з точки зору обслуговування Банкової добре", наголошує Панич.

Це питання частково впирається у кадровий голод, пояснює політолог.

"Наприклад, мало хто зараз хоче йти у прикордонні області та ті, що близько до лінії фронту. А щодо міністерств питання про завдання, на які вони йдуть. Бо у міністра завжди є політичне замовлення згори. Спочатку з Банкової, потім від Кабміну, а далі частково від парламенту. Хто під такі вимоги підійде це питання", уточнює Панич.

В українській владі останні тижні почалися масштабні зміни. У відставку пішли ряд голові ОДА, звільнені декілька заступників міністрів після корупційних скандалів. Зокрема, минулого тижня Кабінет міністрів звільнив Василя Лозинського з посади заступника міністра розвитку громад, територій та інфраструктури. Перед цим Національне антикорупційне бюро затримало чиновника. Лозинського звинувачують в отриманні $400 тис. хабаря. Президент Володимир Зеленський заявив, що це сигнал усім, "чиї дії або поведінка порушують принцип справедливості".

За інформацією "РБК-Україна", крісло гойдається одразу під вісьмома міністрами. Це міністр енергетики Герман Галущенко, міністр стратегічних галузей промисловості Павло Рябікін, міністр молоді та спорту Вадим Гутцайт, міністр ветеранів Юлія Лапутіна, міністр освіти Сергій Шкарлет, віце-прем'єр та міністр реінтеграції Ірина Верещук, міністр екології Руслан Стрілець, міністр культури та інформполітики Олександр Ткаченко. Втім, це зовсім не означає, що всі вони вже найближчим часом залишаться без крісел. Деякі прізвища з переліку перебувають у списку тих, хто стоїть на виліт, уже багато місяців, наголошують журналісти.

Видання "Українська правда" пише, що Міністерство розвитку стратегічних галузей промисловості після звільнення міністра Рябікіна точно повернуть до Мінекономіки. Крім того, в Офісі президента розглядають варіант, щоб удруге влити Міністерство аграрної промисловості до Мінекономіки. Міністру Миколі Сольському пропонують у такому варіанті посаду профільного заступника Юлії Свириденко. Журналісти додають, що поки не чіпатимуть міністра енергетики Германа Галущенка, а скандал із закупівлями Міноборони не торкнеться також самого Олексія Резнікова.