Ситуація в Чорному морі. Бездіяльність США і НАТО викликає питання

Росія планує блокаду морського коридору до українських портів

З метою ураження суден, що прямують до українських портів, росіяни намірені активізувати свою діяльність на морі. Вони намагаються блокувати наявний коридор, який утримується завдяки ЗСУ. Оскільки російські кораблі бояться удару від українських ПКР "Нептун" чи морських ударних дронів, то основний акцент буде здійснюватись з повітря.

З метою надання правових підстав для своїх дій, росіяни попередили про закриття зони морського простору від Керченської протоки до гирла Дунаю. Причина, яку повідомили, - проведення заходів з бойової підготовки флоту та авіації. Район був закритий на 3 місяці - з 31 грудня 2023 року по 31 березня 2024 року. Ймовірно, росіяни планують провести навчання з відпрацювання постановки морських мін та зробити демонстративний удар по якому-небудь судну.

Практика закриття росіянами морських просторів під приводом навчань не нова. Вони її відпрацювали на навчаннях Sea Breeze та Agile Spirit в Чорному морі ще в 2019 та 2020 р.р. і переконались, що ніякої реакції з боку НАТО немає, то чому би не продовжувати використовувати міжнародне морське право у своїх інтересах.

Ці дії росіян викликають питання про бездіяльність США та НАТО. У 2020 році українські експерти пропонували створити зону обмеженого доступу для захисту морського простору чорноморського узбережжя Болгарії, Румунії та України, але це залишається нереалізованим.

Читайте також:
  • «Останній союзник Росії» втікає в Новоросійськ
  • За останні чотири місяці знищено 20% флоту РФ – міноборони Британії
  • Український морський дрон Sea Baby має приховану таємницю: відео