«Ситуація зі снарядами непроста»: генерал оцінив, чи втримають ЗСУ оборону

ЗСУ потребують більше снарядів на фронті

У Збройних Силах України трапляється складна ситуація з недостатком снарядів на передовій. Бійці можуть використовувати лише 5-7 тисяч боєприпасів на день, тоді як окупанти випускають 50-70 тисяч. Розповідає про це генерал-лейтенант Ігор Романенко, ексзаступник начальника Генштабу ЗСУ.

Романенко відгукнувся про обіцянку Франції постачати Україні 3000 снарядів щомісяця та заяву Німеччини про швидше та більше збільшення військової допомоги.

«Три тисячі снарядів недостатньо навіть на один день бойових дій. Росіяни щодня використовують 50-70 тисяч снарядів, а ми маємо можливість використовувати лише 5-7 тисяч. А зараз нам дають лише три тисячі», – пояснив генерал-лейтенант.

Романенко також зазначив, що Європа повільно допомагає Україні з постачанням боєприпасів та нагадав, що Європа має зобов'язання передати Україні мільйон снарядів 155-го калібру.

«Оскільки до закінчення терміну залишився лише один місяць, я не впевнений, що ці зобов'язання будуть виконані. Ми вже бачили, як Європа не виконувала свої зобов'язання щодо постачання озброєнь», – сказав Романенко.

Також він звернув увагу на те, що лідер Північної Кореї Кім Чен Ин передав Росії понад два мільйони снарядів калібру 152 мм.

«Це є відповідь європейцям, що вони не допомагають так швидко, як нам здається. Ситуація досить складна, і ми повинні це враховувати», – підкреслив генерал-лейтенант.

Нагадаємо, що Європейський союз надає Україні лише половину обіцяних боєприпасів до кінця березня. Раніше планувалося передати мільйон боєприпасів.

За словами високого представника ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозепа Борреля, Україна отримала лише третину обіцяної кількості снарядів, що становить приблизно 330 тисяч. До березня передадуть ще 200 тисяч, що в загальному складатиме половину від мільйона.

Організація Північноатлантичного договору підписала контракт на закупівлю боєприпасів калібру 155 мм на суму 1,2 млрд доларів. Для забезпечення України достатньою кількістю боєприпасів європейському ВПК знадобиться від 7 до 14 років.

Раніше міністр оборони Рустем Умєров звернувся до ЄС через нестачу боєприпасів.