Скільки років громадянин може вважатися внутрішньо переміщеною особою: відповідь Верещук

У владі розгортаються обговорення щодо того, на якому терміні може бути надано статус внутрішньо переміщеної особи громадянину України. Про це заявила віцепрем'єр-міністерка України Ірина Верещук під час Всеукраїнського форуму рад внутрішньо переміщених осіб в Києві.

Вона повідомила, що внаслідок роботи над проектом закону виникло питання про термін, протягом якого особа-громадянин України може вважатися внутрішньо переміщеною особою. Це питання є дуже важливим і має багато аспектів для вирішення.

В Україні наявні переселенці з 2014 року, переселенці після 24 лютого 2022 року, а також громадяни, які стали внутрішньо переміщеними особами двічі. За словами Верещук, наразі відсутні критерії, за якими можна припинити дію статусу внутрішнього переселенця.

Вона вказала, що ще тривають обговорення, яким чином держава повинна встановити ці критерії.

  • Міністерка соціальної політики Оксана Жолнович вважає, що грошова допомога не є універсальним рішенням проблеми внутрішніх переселенців. Часто особам потрібні такі послуги, як доступне житло або допомога в пошуку роботи, що допомагають їм вибратися з непростих життєвих обставин.