Словаччина обмірковує, як налагодити відносини з Росією

Прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо провів зустріч із послом РФ і почав думати про можливу нормалізацію відносин з Росією. Він прийняв посла США Гаутаму Рану і посла РФ Ігоря Братчікова в будівлі уряду Словаччини в Братиславі.

Під час зустрічі Фіцо висловив свою думку щодо розвитку словацько-американських і словацько-російських відносин. Він заявив, що Словацька Республіка є державою-членом ЄС і НАТО, і це впливає на їх зовнішню політику. Однак він також зазначив, що це не обмежує їх у суверенних позиціях та відповідності політиці Євросоюзу.

Фіцо наголосив, що захист і просування словацьких національно-державних інтересів є пріоритетом їх зовнішньої політики. Він також заявив про підтримку "мирних ініціатив" замість війни в Україні, але не пояснив, про що саме йдеться.

Крім того, Фіцо пояснив послам свою думку про війну в Україні, де, на його думку, стратегія ЄС і США зазнає невдачі. Він також зазначив, що Словаччина повинна готуватися до післявоєнного періоду в Україні і до стандартизації відносин з Росією.

На офіційному візиті до Праги, Фіцо підтвердив свою позицію, що не підтримує постачання зброї Україні для протистояння російській агресії, але підтримує переговори між Києвом і Москвою.

Фіцо також заявив, що допомога в розмірі 50 млрд євро Україні повинна включати гарантії того, що кошти не будуть розкрадені.

Депутати Словаччини підтримали програму Фіцо, яка передбачає зменшення державної військової допомоги Україні, зменшення дефіциту бюджету та введення нового банківського податку.

Читайте також:

  • Словацький політолог Александер Дулеба: Роберт Фіцо злий на Україну через… Юлію Тимошенко
  • Орбан №2? Вибори у Словаччині: чому в українців завмирає серце