"Слуги" намагаються виправдати узурпацію влади" – чому заговорили про президентську республіку

Перший віце-спікер Верховної Ради Олександр Корнієнко заявив, що влада тестує модель переходу від парламентсько-президентської держави до президентської. Так намагаються легалізувати узурпацію влади, однак цей крок лише викличе хвилю негативу у бік Володимира Зеленського. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів політолог Микола Мельник.

"Це позиція "слуг народу", які намагаються обґрунтувати повне порушення Конституції та принципів поділу влади на три гілки. Корнієнко насправді сказав, що вони тестують таку модель з сильним президентом. Але чіткого поняття "тестування" в законах немає. Вони просто намагаються пояснити, чому йде тотальне порушення законів", сказав Мельник.

Зеленський коли йшов до влади казав, що треба "просто перестати красти" і тоді ми станемо багатими, нагадав політолог.

"Тобто "слугам" потрібне просте безапеляційне рішення. Це знову Офіс простих рішень, про який вже давно не згадують, до речі. Але ми маємо розуміти, що фактично одна інституція президент України узурпувала владу. І у нас немає законодавчої влади. У парламенті працює група людей, які отримують гроші і їх єдина задача обслуговувати Офіс президента. Легітимізувати його бажання. У нас немає судової гілки влади. Судять по принципу не отримати по шапці від Банкової. Немає і виконавчої влади. Тому я і роблю висновок про узурпацію. Яку намагаються витягнути під тезами про необхідність сильного управління в момент небезпеки. В той же час, правовий режим під час воєнного стану не передбачає багатьох функцій, які зараз взяв на себе президент", додав Мельник.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Сильна президентська влада це коли одна людина бере на себе відповідальність за все, що відбувається у державі, уточнив політолог.

"Але Офіс президента образився, що багато людей вважають Зеленського винним у корупції. "Слуги народу" хочуть створити систему управління з сильним президентом, але не хочуть нести відповідальність. Це або якась шизофренія, або вони не розуміють, чим це закінчиться для президента. Зеленський не зможе сказати, що це не він винен. Сконцентрує на собі весь негатив. Це бажання продиктоване амбіціями оточення, але вони не розуміють наслідків", наголосив Мельник.

Перший віце-спікер Верховної Ради Олександр Корнієнко заявив, що влада розглядає можливість переходу від парламентсько-президентської держави до президентської. Зараз тестують модель переходу.

Україна суверенна і незалежна, демократична держава, парламентсько-президентська республіка. Єдиним органом законодавчої влади в Україні є парламент Верховна Рада України. Вона має право усунути президента з поста у порядку особливої процедури.