Страйк польських перевізників: робота митного поста «Ягодин» паралізована

Робота на митному посту "Ягодин" Волинської митниці знову припинена, повідомила пресслужба митниці. Акція протесту польських перевізників розпочалася 6 листопада 2023 року о 13:20 за київським часом. Протестувальники висувають вимоги щодо уваги до транспортних перевезень та заборони реєстрації у Польщі транспортних компаній з українським капіталом.

Згідно з оновленою інформацією, протестувальники будуть пропускати по одному вантажному транспортному засобу в обох напрямках протягом години. Товари, що проходять через Польщу транзитом та підлягають ембарго, не будуть пропускатися зовсім.

Очікується, що це призведе до 25-кратного зменшення товаропотоку через Ягодин порівняно зі звичайною кількістю машин, що приймаються митними та прикордонними органами. Деякі категорії транспорту, такі як рейсові автобуси, вантажі гуманітарної допомоги, цистерни з пальним та швидкопсувні товари, будуть виняті з обмежень.

За даними пресслужби, акція протесту триватиме до 3 грудня 2023 року.

Причина протесту

Польські перевізники стверджують, що почувають конкуренцію з боку українських перевізників, що і є причиною їхніх вимог.

Вимоги перевізників

Серед вимог польських перевізників, які загрожують блокадою або ускладненням автомобільного руху на польсько-українському кордоні, включають повернення дозволів для українських перевізників, посилення правил перевезень для іноземних перевізників, неможливість реєстрації компаній в Польщі, якщо вони не мають фінансової діяльності в ЄС, створення окремої черги для автомобілів з номерами країн ЄС, створення окремої черги для порожніх фур на всіх кордонах та отримання доступу до української системи "Шлях".