Суддя ліквідованого Окружного адмінсуду має громадянство РФ – розслідування

Суддя Окружного адмінсуду має російське громадянство

Журналісти-розслідувачі виявили, що Аріна Літвінова, суддя з ліквідованого Окружного адміністративного суду Києва, насправді має російське громадянство з 2002 року. Вона продовжує працювати як суддя, хоча її паспорт вже вважається недійсним.

За інформацією проєкту "Схеми", Літвінова отримала російський паспорт в Єкатеринбурзі ще у 2002 році, коли вона працювала суддею в Україні. Причиною отримання російського громадянства стала заміна паспорта СРСР.

Неоднозначна ситуація полягає в тому, що хоч Літвінова не отримала новий російський паспорт у 2022 році після досягнення 45-річчя, це не означає, що вона втратила російське громадянство. Для офіційного виходу з громадянства РФ потрібно звернутися до російських владних органів, відповідно до закону "Про громадянство РФ".

В анкеті Літвінової, збереженій на сайті Вищої кваліфікаційної комісії суддів, вона відповіла "ні" на запитання про наявність двох громадянств.

Крім того, російські паспорти також були знайдені у батьків судді. Мати Літвінової відмовилася коментувати ситуацію, а батько назвав журналіста "провокатором". Сама Літвінова також відмовилася відреагувати на факт свого російського громадянства, назвавши його провокацією.

Наразі Літвінова продовжує працювати як суддя та отримує зарплату. Підсумково за 2023 рік вона заробила 1,6 млн гривень.

Нагадаємо, що Окружний адмінсуд Києва було ліквідовано у 2022 році, але держава все ще утримує декілька десятків суддів цього суду.

Станом на листопад 2023 року в ліквідованому Окружному адмінсуді Києва працювало 51 суддя. Кожен з них отримав понад 1 млн гривень як винагороду за 11 місяців. Загалом суддям Окружного адмінсуду Києва належить 65,3 млн гривень винагороди, з яких 51,1 млн гривень вже виплачено.