Теракти у «Крокусі» та Дагестані: що їх об'єднує та що відомо про «ісламістське підпілля»

Теракти у «Крокусі» та Дагестані: що їх об'єднує та що відомо про «ісламістське підпілля»

За останні три місяці в Росії сталися два збройних напади з втратами людських життів. Відповідальність за теракт у "Крокус холі" взяла на себе Ісламська держава (ІДІЛ). Хоча зараз не відомо точно, хто стоїть за збройним нападом у Дагестані, є багато спільних рис з подіями в Москві, зокрема, ймовірна причетність радикальних ісламістів.

30 березня, кілька днів після теракту у "Крокусі", було затримано членів терористичного осередку в Махачкалі та Каспійську. Один з них заявив, що доставив зброю для теракту у "Крокусі" в Митіщі (місто біля Москви). Також дагестанські підозрювані планували теракт на набережній у Каспійську.

Після стрілянини в "Крокусі", іранські ЗМІ розмістили заяву підрозділу ІДІЛ в Афганістані про загрози нових терактів у Росії.

В червні турецька газета повідомила, що розвідка Туреччини передала Росії інформацію про підготовку ІДІЛ до нового теракту у великому торговому центрі Москви.

Учора, після збройного нападу в Дагестані, троє бойовиків виявилися членами сім'ї голови Сергокалинського району Дагестану Магомеда Омарова. Омаров на допиті зізнався, що деякі його родичі були ваххабітами (радикальними ісламістами), але він заперечував свої зв'язки з ними.

Сьогодні, 24 червня, "Ісламська держава - Кавказька провінція" взяла на себе відповідальність за напади в Дагестані, повідомив голова республіки Шаміль Хадулаєв з посиланням на публікацію каналу Rerum Novarum.

Російський вчений Руслан Сулейманов заявив, що збройний напад у Дагестані може бути вчинений радикальним підпіллям, яке керувалося місцевою адміністрацією. Він зауважив: "Можливо, силовики дозволили це, вважаючи, що це контрольований хаос. Але через війну в Україні, можливо, силовикам не до цього, і хаос вийшов з-під контролю".

Після теракту у "Крокусі" і збройного нападу в Дагестані російські вищі чиновники та пропагандисти не вважають ІДІЛ організатором, але намагаються знайти "український слід" в цих випадках. Прессекретар російського диктатора Пєсков вважає, що суспільство "не побоюється повернення до рівня терористичної загрози, адже воно згуртоване".

У неділю, 23 червня, невідомі обстріляли синагогу, церкву і поліцейський наряд у Дербенте, Дагестан. За даними ЗМІ, група невідомих з автоматичною зброєю обстріляла синагогу і церкву приблизно о 18:00. Також була стрілянина в Махачкалі, де невідомі обстріляли прикордонний пост на вулиці Єрмошкіна. Є повідомлення про загиблого та пораненого поруч російсько-абхазького кордону біля річки Псоу.

Станом на вечір 23 червня, відомо, що загинули сім поліцейських і ще 23 особи отримали поранення в Дагестані, де введений режим контртерористичної операції.

Читайте також: