Третина українських біженців не планує повертатися додому - дослідження

Заздалегідь були проведені дослідження, щоб встановити, скільки українців, що втекли за кордон через напад Росії, планують повернутися додому. Згідно з результатами досліджень, молодша генерація мігрантів майже не має наміру повертатися. Досліди проводив Лабораторія законодавчих ініціатив з підтримки Європейського Союзу.

Використовуючи шкалу ймовірностей, дослідники попросили респондентів оцінити ймовірність повернення від 0 до 100 балів. До закінчення війни тільки 30% респондентів дали оцінку більше 50 балів, середня оцінка становить 33 бали. Але після закінчення війни стала краща ситуація - 68% респондентів дали оцінку більше 50 балів, середня оцінка становить 66 балів.

  • Таким чином, третина біженців не планує повертатися зовсім, а переважна більшість не має наміру повертатися найближчим часом.
  • Молодша генерація людей менш схильна до повернення.
  • За дослідженням стало зрозуміло, що мешканці сходу та півдня України менш схильні до повернення. При цьому значна частина тих, хто планує повернутися, змінить місце проживання, переїхавши в інший населений пункт чи область.
  • Наприклад, для сходу лише половина плануючих повернути до свого населеного пункту, тоді як для інших регіонів це від 67% до 88%, розглядає інші населені пункти або взагалі не має конкретних планів.

У вересні в Україну приїхало на 73 тисячі українців менше, ніж виїхало до Польщі. Загалом, кількість перетину кордону від України до Польщі становить 840,5 тисяч осіб, а в оберненому напрямку - 767,1 тисячі. Ці дані були надані прикордонною службою Польщі та аналітичним центром міжнародної агенції з працевлаштування Gremi Personal.