У Чехії запровадять спеціальний тип проживання для українців

Українським біженцям в Чехії розширять можливості легального перебування

У Чехії готують новий закон, який дозволить українським біженцям легально проживати в країні. Згідно з новим законопроектом Lex Ukrajina 7, українці зможуть отримати тимчасовий захист або вид на тривале проживання.

За словами глави МВС Чехії Віта Ракушана, новий закон надасть українцям ясні перспективи, але тимчасовий захист залишиться діючим. Рішення про надання нового статусу було прийнято на основі порад української спільноти в Чехії. Законопроект знаходиться на стадії обговорення.

Для отримання нового типу проживання українці повинні мати закордонний паспорт, справку про несудимість, документи про фінансове забезпечення і місце проживання в Чехії, а також будь-яку форму соціального та медичного страхування. Також необхідно вже проживати у Чехії принаймні 2 роки з візою тимчасового захисту, а для дітей обов'язковою умовою буде відвідування школи. Очікується, що новий закон набуде чинності з 2025 року і тривалий тип проживання буде надаватися на 2 або 5 років.

Раніше Євростат повідомив, що Чехія знаходиться на третьому місці після Німеччини та Польщі за кількістю українських біженців, які отримали статус у цих країнах.