У Давосі говорять про формулу миру. Зібралися представники 81-ї країни

У Давосі розпочалася четверта зустріч радників з питань національної безпеки та політичних радників лідерів держав

У швейцарському місті Давос розпочалася четверта зустріч радників з питань національної безпеки та політичних радників лідерів держав щодо реалізації формули миру.

Про це повідомив сайт президента.

У четвертій зустрічі беруть участь представники 81 країни і міжнародної організації, що на 15 більше, ніж були присутні на третьому подібному заході, що відбувся торік у жовтні на Мальті.

Представників делегували 39 країн Європи, 18 - Азії, 12 - Африки, шість - Південної Америки, три Північної Америки, дві - Океанії.

Керівник Офісу президента Андрій Єрмак заявив, що припинення вогню не стане завершенням російської агресії в Україні, а лише дасть РФ паузу для накопичення сил.

"Росіяни не хочуть миру. Вони хочуть панування. Отже, вибір простий: або ми програємо і зникаємо, або виграємо й живемо далі. І ми боремось", - сказав Єрмак.

За два роки повномасштабної війни Сили оборони звільнили від російських загарбників понад 50% території, яку окупували росіяни. Знищили п'яту частину потенціалу Чорноморського флоту окупантів та убезпечили Чорне море, сказав керівник ОП.

Єрмак заявив, що четверта зустріч радників у Давосі стане продовженням третьої зустрічі на Мальті, де розглянули перші п'ять пунктів формули миру: ядерна безпека, продовольча та енергетична безпека, звільнення ув'язнених і депортованих, зокрема дітей, відновлення територіальної цілісності та суверенітету України.

"Ще п'ять маємо опрацювати тут. Серед них: виведення російських військ, відновлення справедливості, екологічна безпека, недопущення ескалації та повторення війни, підтвердження закінчення війни", - сказав керівник ОП.

Президент Володимир Зеленський назвав 10 пунктів формули миру

У 2022 році президент Володимир Зеленський назвав 10 пунктів формули миру.

Говорити про завершення війни можна буде лише після того, як РФ виведе свої війська з території України, сказав президент.