У Казахстані іноземці зобов'язані здавати відбитки пальців

Казахстан запроваджує дактилоскопічну реєстрацію для громадян

З 1 січня 2024 року у Казахстані громадяни зможуть добровільно пройти дактилоскопічну реєстрацію за своєю власною згодою. Таке рішення пов'язане з підвищенням безпеки та забезпеченням індивідуальної ідентифікації громадян.

Однак, для іноземців та осіб без громадянства, які досягли 16-річного віку, дактилоскопічна реєстрація стане обов'язковою. Це допоможе контролювати рух іноземців та запобігати можливим зловживанням чужими документами.

Зміни в процедурі реєстрації для іноземців

Зміни також стосуються іноземців та осіб без громадянства, які проживають на території Казахстану. Вони більше не зможуть отримати ідентифікаційний номер за допомогою довіреності, виданої іншими особами. Тепер вони особисто повинні звернутися до реєструючих органів для отримання ідентифікаційного номера.

Медичний огляд біженців в Казахстані

Міністерство праці та соціального захисту Казахстану також змінює правила розгляду клопотань про надання статусу біженця. Тепер заявники повинні пройти медичний огляд, щоб переконатися, що вони не мають певних захворювань, які забороняють отримати статус біженця.

Ситуація з біженцями в Казахстані

Наразі в Казахстані перебувають 520 осіб, які шукають притулок, і 325 осіб, які вже отримали статус біженця. Більшість біженців прибули з Афганістану, України, Китаю, Сирії та Узбекистану. Проте українці становлять найбільшу кількість заяв на отримання статусу біженця.

Рішення про надання статусу біженця приймається спеціальною комісією, яка формується у кожній області та місті республіканського значення. Однак є певні підстави, за яких можна відхилити заяву на отримання статусу біженця.