У Польщі запропонували змінити правила перебування для біженців із України

Польща змінює правила проживання для українських біженців

У Польщі планують внести зміни до правил проживання для українських біженців. Одна з цих змін стосується фінансування проживання в пансіонатах, які приймають до 10 осіб. На сьогоднішній день витрати на проживання складають 40 злотих на добу. Крім цього, планується запровадити дозволи на тимчасове проживання з 2025 року.

За інформацією видання Rzeczpospolita, МЗС Польщі представило проект змін до закону про допомогу українським біженцям у п'ятницю, 29 березня.

Основною зміною є зупинення фінансування харчування та проживання в пансіонатах, які приймають менше 10 осіб. Уряд Польщі оплачуватиме перебування біженців лише в тих пансіонатах, що мають угоди з воєводами.

Пропозиція щодо змін обумовлена бажанням допомогти українцям, оскільки в Польщі відбуваються випадки, коли власники притулків забирають документи у біженців і змушують їх працювати безкоштовно в центрах.

Крім того, такі зміни сприятимуть рівному соціальному захисту українських біженців та громадян Польщі.

Польща / Фото: realist.online

З 2025 року в Польщі планується запровадження дозволу на тимчасове проживання для українських біженців, який видаватиметься на 3 роки. Наразі спецзакон автоматично поширюється на всіх біженців з документом PESEL UKR, який дає змогу перебувати в Польщі протягом 18 місяців з можливістю виїжджати на 30 днів.

Якщо людина хоче тимчасово залишитися в Польщі, їй доведеться звернутися до комуни зі спецзаявою, пройти перевірку в органах внутрішньої безпеки, прикордонній службі, поліції та здати відбитки пальців.

Проте, уряд ще не вирішив, що робити з дітьми українських біженців, які не ходять до школи. В Польщі визнають, що це рішення потребує погодження з українською державою, і переговори щодо цього тривають. Закон дозволяє українським дітям отримувати освіту як в Україні, так і у польських школах за допомогою онлайн навчання.

"За системою PESEL UKR у нас є 380 тисяч дітей шкільного віку, а 210 тисяч осіб отримують допомогу 800+. Діти. Ми не знаємо точну кількість українських дітей, які проживають в Польщі", - заявляють у МЗС Польщі.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про безкоштовні школи для дітей з України, які запрацювали в Польщі.