У путінського олігарха відберуть яхту і продадуть за $300 млн. Гроші передадуть Україні - Reuters

Судовий процес за право володіти яхтою Amadea російського олігарха Сулеймана Керімова розпочали Сполучені Штати Америки. Яхту було конфісковано в травні 2022 року на території Фіджі згідно з ордером США, коли Вашингтон посилив санкції проти Керімова. В разі успіху, планують продати її на аукціоні за $300 млн та передати отримані кошти на допомогу Україні, повідомляє Reuters.

За словами Міністерства юстиції США, Керімов придбав яхту Amadea у 2021 році, а потім порушив санкції, переказавши через американські фінансові установи сотні мільйонів доларів на її утримання. Однак, у 2023 році адвокати власника заявили, що насправді яхта належить не Керімову, а колишньому керівнику "Роснафти" Едуарду Худайнатову, проти якого не було застосовано санкції.

  • Суперяхту Amadea вартістю $300 млн хочуть продати на аукціоні та передати отримані кошти на допомогу Україні.
  • Міністерство юстиції США заявило, що Керімов порушив санкції, переказавши сотні мільйонів доларів на утримання яхти.
  • Адвокати власника Amadea заперечують, стверджуючи, що справжнім власником є Едуард Худайнатов.

Статки Керімова та його родини складають близько $10,7 млрд, зліченна частина яких накопичена завдяки акціям в російському "Полюсі", компанії з видобутку золота. У 2014 і 2018 роках США запровадили санкції проти Керімова через дії Росії в Сирії та Україні. Компанію "Полюс" також додали до санкційного списку в травні 2023 року. Forbes назвав санкції необґрунтованими.