У Росії подорожчав хліб через зростання цін на бензин та дефіцит водіїв

Хліб в Росії подорожчав на 30% через зростання цін на бензин та нестачу водіїв

За перші три місяці 2024 року ціни на хліб зросли майже на 30% у декількох регіонах Росії, зокрема в Москві, Підмосков'ї, Санкт-Петербурзі, Ленінградській, Свердловській та Кемеровській областях. Це пов'язано зі зростанням цін на бензин та нестачею водіїв, що призводить до подорожчання логістики. Вищі ціни на хліб стали головним драйвером продуктової інфляції у країні, повідомляє видання "Коммерсантъ".

Виконавчий директор Національної спілки хлібопечення Рустам Айдієв розповів, що раніше хлібопекарські підприємства підняли відпускні ціни на найбільш масові сорти хліба на 10-15% через подорожчання логістики.

За словами гендиректора Булочно-кондитерського комбінату "Коломенський" Дмитра Козлова, якщо на початку 2023 року перевезення 360-450 лотків хліба обходилося постачальникам у 7500 рублів, то зараз це коштує 12500 рублів. Такий стрибок цін пов'язаний із подорожчанням бензину та нестачею водіїв.

Згідно з даними компанії NTech, станом на середину квітня вартість хліба із пшеничного борошна в Росії становила в середньому 62,6 рублі за 1 кілограм, з житньо-пшеничного - 55,4 рублів за кілограм. До кінця 2023 року ціна на хліб збільшилася з 131 до 143 рублів за кілограм.

Варто зазначити, що російський уряд планує підвищити мінімальні роздрібні ціни на горілку, коньяк, бренді та лікеро-горілчані вироби з 1 червня 2024 року.

У країні також спостерігається різке подорожчання ритуальних послуг та товарів через війну з Україною. Зокрема, ціна на труни з початку конфлікту зросла більш ніж на 22,2%.

Читайте також:

  • Як російська економіка "піднімається з колін"
  • Країна глобального дефіциту. Передусім совісті
  • Що відбувається з російською економікою