У Росії відбулися невдалі запуски ядерних ракет

За даними Головного управління розвідки Міноборони України, в країні-агресорці Росії відбулися невдачі під час випробувань двох ракет - "Ярс" і "Булава", які є носіями ядерної зброї.

1 листопада 2023 року російські військові провели невдачне випробування міжконтинентальної балістичної ракети РС-24 "Ярс", яка є головною ракетою наземного компоненту стратегічних ядерних сил РФ.

Бойовий розрахунок 33-ї ракетної армії ракетних військ стратегічного призначення ЗС РФ здійснив запуск ракети "Ярс" з космодрому "Плєсєцк" у Архангельській області. Цілью для ракети був полігон "Кура" на Камчатці. Однак, ракета збилась з курсу.

Також, 25 жовтня було невдачне випробування балістичної ракети РСМ-56 "Булава" з підводного ракетного крейсера "Борей". Це ще раз підтвердило ненадійність цієї ракети.

Українська розвідка повідомляє, що Москва також має серйозні проблеми з ракетою РС-28 "Сармат" шахтного базування. Цей проект є одним з ключових у процесі модернізації стратегічних ядерних сил РФ. За даними розвідки, ракета "Сармат" є недостатньо розвинутою та недосконалою.

За останні роки, РФ не змогла випустити на військове призначення нові версії попереднього ракетного комплексу РС-20 "Воєвода". Замість цього, вони створюють ракету "Сармат", яка не має переваг у порівнянні з ракетою "Воєвода".

Російські військові також мають проблеми з удосконаленням повітряного компоненту своїх стратегічних ядерних сил. Вони не змогли відновити виробництво нової версії двигунів НК-32 для стратегічних бомбардувальників Ту-160М2.

2 листопада Володимир Путін відкликав ратифікацію Договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань і заявив про можливість відновлення ядерних випробувань. Це стало можливим після того, як фахівці, які створюють нові озброєння, просять Росію про це.