Україна та Росія вперше за тривалий час здійснили обмін полоненими

Українських воїнів і цивільних, які перебували в російському полоні, повернули додому. Президент України Володимир Зеленський подякував всім, хто брав участь у цьому.

Солдати, сержанти, офіцери. Воїни Збройних Сил, Національної гвардії, ВМС, прикордонники. Частина захисників боронила Маріуполь та "Азовсталь". Дякую всім, хто попри всі труднощі повертає наших людей додому! Дякую нашим захисникам! Ми зробимо все, щоб повернути всіх наших людей, які нині в російській неволі", - написав Зеленський.

За словами Дмитра Лубінця, уповноваженого Верховної Ради з прав людини, обмін полоненими розпочався у 2024 році і наразі вже було повернуто 2828 захисників. У рамках останнього обміну 230 українських воїнів були звільнені.

Міноборони РФ повідомило, що Україна передала 248 полонених окупантів на обмін.

Російське відомство заявило, що повернення російських військовослужбовців стало можливим завдяки "посередницькій участі гуманітарного характеру Об'єднаних Арабських Еміратів".

Останні обміни полоненими між Україною і Росією проводяться безпосередньо на лінії зіткнення від серпня цього року і не публікуються громадськості.

Олена Висоцька, заступниця міністра юстиції, заявила, що колаборанти з так званих "Л/ДНР" не є пріоритетними під час обміну полоненими.

Про це йдеться в її інтерв'ю для "Главком". Більшість з них перебувають у полоні вже другий рік.

Утримання полонених росіян у таборі "Захід 2"

В Україні з'явився ще один табір для утримання військовополонених росіян. Його назва - "Захід 2", він створений у Вінницькій області на базі державної установи "Могилів-Подільська виправна колонія (№ 114)". Ця інформація з'явилася у єдиному реєстрі 20 жовтня 2023 року.

Попередній табір "Захід 1", розташований на базі Миколаївської виправної колонії (№50) у селі Заклад Стрийського району, зберігав російських воїнів у розкішних умовах.

Джерело

Читайте також:

  • "Навіщо на полонених окупантів тратити стільки грошей?" Відповідає заступниця міністра юстиції
  • Обличчя ворога. Розмови віч-на-віч
  • "Російські солдати зрозуміли: їм пощастило". Як облаштовано український табір для полонених
  • "Вы то чё, бл* виноваты?" Перший суд над російським солдатом: цитати та деталі
  • "Пілот Красноярцев гірше серійного маніяка". Інтерв'ю з блогером, який "допитує" полонених