Українців чекає підвищення тарифів на комуналку: про що домовився уряд із МВФ

Україна допускає підвищення тарифів на комунальні послуги

Українська влада у листі до МВФ заявляє про можливе поступове підвищення комунальних тарифів для населення як під час війни, так і після її закінчення. Про це йдеться в оновленому Меморандумі з МВФ.

В Меморандумі зазначено, що потенційні заходи реформ включають поступове підвищення тарифів з урахуванням нової методології та соціальних міркувань. Це дозволить забезпечити зовнішнє фінансування та прозору бюджетну підтримку енергетичним підприємствам. Також вказано, що стабілізація системи потребуватиме підвищення тарифів на газ та електроенергію, з виділенням ресурсів для вразливих домогосподарств.

«Загалом потенційні заходи реформ включають поступове підвищення тарифів (з урахуванням нової методології тарифів та соціальних міркувань під час війни), забезпечення зовнішнього фінансування та надання прозорої та виняткової прямої бюджетної підтримки енергетичним державним підприємствам в очікуванні наявності бюджетних ресурсів»

Також у Меморандумі вказано, що після закінчення війни буде проведена реформа в енергетичному секторі для забезпечення конкуренції на ринках газу. Україна прийме "Дорожню карту" поступової лібералізації ринків газу та електроенергії. Також у документі зазначено, що компанії теплокомуненерго нагромадили значну заборгованість перед Нафтогазом, і буде проведено аналіз їх фінансового стану.

В оновленому Меморандумі з МВФ підписали президент України Володимир Зеленський, прем'єр-міністр Денис Шмигаль, міністр фінансів Сергій Марченко та голова НБУ Андрій Пишний. Цей документ містить добровільні зобов'язання влади країни здійснити певні кроки.

Раніше ми повідомляли, що боржників за комунальні послуги чекає серйозне покарання.