УПЦ МП звернулись до патріарха Кирила після зруйнування росіянами Преображенського собору Одеси

Представники Української православної церкви Московського патріархату звернулись до предстоятеля Російської православної церкви патріарха Кирила та всіх членів Священного Синоду РПЦ після ракетного удару по Одесі у ніч проти 23 липня.

Там наголосили, що засуджують "божевільну агресію Росії" проти незалежної України. Офіційне звернення вікарія Одеської єпархії, архієпископа Арцизького Віктора у Telegram опублікував протоієрей УПЦ МП Олександр Клименко.

Внаслідок ракетного удару був зруйнований Спасо-Преображенський кафедральний собор.

У зверненні наголошується, що єпископи та священики Російської православної церкви освячують та благословляють танки та ракети, які бомблять мирні міста України.

"Благословенна" Вами ракета РФ прилетіла прямо в вівтар храму в свята святих, я зрозумів, що спільного з Вашими розуміннями в Української Православної Церкви нічого вже давно немає. Із-за особистих амбіцій Ви втратили Українську Православну Церкву та інші Церкви в країнах "святої Русі", йдеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: РФ навмисно атакувала Одесу неточними ракетами Міноборони України

В УПЦ МП нагадали, що на Соборі Української Православної Церкви від 27.05.2022 року було ухвалено рішення, що на чолі з предстоятелем УПЦ МП виходить повністю з російського підпорядкування. "Прошу звернути увагу, що Не раз Ви, у своїх проповідях, говорите про єдність "Святої Русі", яку Ви своїм благословенням і справами повністю знищуєте. Прошу також Вас, звернути увагу на те, що саме особистим Вашим благословенням, воїнство РФ сьогодні чинить безчинство та відверту війну на суверенній території Української Держави", заявив архієпископ Арцизький Віктор.

Архієпископ вимагає від Москви відстати від церкви, архієреїв і предстоятеля.

"Щиро прошу Вас зупиніться. Кожна ракета, яка сьогодні прилітає на територію України, сприймається її мешканцями як Ваше благословення своїм чадам", йдеться у тексті заяви.

Вночі 23 липня росіяни завдали масованого ракетного удару по Одесі. Пошкоджені житлові будинки, портова інфраструктура, пам′ятки архітектури, зокрема Свято-Преображенський собор в центрі міста. Повідомляють про щонайменше одну загиблу людину та 19 поранених.

Президент Володимир Зеленський запевнив, що за Одесу "обовʼязково буде відповідь російським терористам".