Уряд оновив порядок бронювання від мобілізації. Повний перелік змін

Уряд оновив порядок бронювання від мобілізації. Повний перелік змін

Кабінет Міністрів 5 червня затвердив зміни до порядку бронювання військовозобов'язаних працівників. Зміни стосуються бронювання працівників в енергетиці та оборонці, а також правоохоронців та працівників ДСНС. Зміни дозволяють підприємствам планувати роботу та ефективно працювати на посилення обороноздатності та забезпечувати людей електроенергією та теплом. Також введено електронне бронювання через портал "Дія".

Бронювання працівників енергетики та оборонки

Тепер підлягають бронюванню до 100% працівників підприємств оборонно-промислового комплексу (ОПК) та енергетики. Збільшили строк бронювання для критичних підприємств. Також дозволили бронювати військовозобов'язаних з дефіцитними військово-обліковими спеціальностями.

Заступник міністра економіки України Ігор Фоменко зазначив, що уряд модернізував чинну постанову, але працює над новими підходами до бронювання разом з бізнесом та експертним середовищем.

Зміни до постанови № 76 передбачають бронювання 100% працівників підприємств ОПК, електроенергетичного комплексу, ядерно-промислового комплексу, вугільно-промислового комплексу та нафтогазового комплексу. Також бронюються працівники підприємств, які будують фортифікації.

Бронювання правоохоронців та працівників ДСНС

Військовозобов’язані, які працюють в поліції чи ДСНС, підлягають бронюванню не більш як 50% працівників у таких організаціях. Проте, кількість броньованих військовозобов’язаних може бути більшою за винятком, ухваленим міністром оборони.

Також встановлено 50-відсоткову квоту для військовозобов’язаних, які працюють в органах державної влади, прокуратури, судах та інших державних органах.

Військовозобов’язані, які працюють у кримінально-виконавчій службі чи антикорупційних органах, також підлягають бронюванню не більш як 50% працівників.

Бронювання через портал "Дія"

Введено механізм бронювання через портал "Дія". Міністерства та інші організації подають списки військовозобов’язаних через цей портал. Військовозобов’язаний проходить перевірку онлайн і, у разі позитивного результату, стає заброньованим. Керівник підприємства отримує сповіщення про бронювання в особистому кабінеті на порталі "Дія".

Уряд працює над системним оновленням підходів до бронювання, проте критерії і етапи процедури залишаються незмінними.

Міністр внутрішніх справ Ігор Клименко раніше повідомив про бронювання 90% працівників ДСНС та поліції. Залишаються не броньованими 10% співробітників ДСНС, які можуть обрати мобілізацію до ЗСУ, Національної гвардії або Держприкордонслужби.

Читайте також: