Уряд розглядає польську модель оподаткування – нардеп

Міністерство фінансів спільно з Міжнародним валютним фондом розглядають польську модель оподаткування.

Йдеться про оподаткування фізичних осіб-підприємців. Про це заявив голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, повідомила "Економічна правда".

"Часто чуємо від бізнесу та експертів пропозиції запровадити оподаткування, як в Європі. Вивчивши приклади декількох країн ми взяли за зразок польську модель, яка є для нас найбільш близькою. Зараз розглядаємо можливість її імплементації в Україні", заявив нардеп.

"Зараз Міністерство фінансів України спільно з Міжнародним валютним фондом розглядають модель оподаткування, яка була б цивілізованою, простою, прозорою, зрозумілою і давала можливість підтримувати малий бізнес, а не закривати очі на те, як бавляться з податками великі підприємства", сказав Гетманцев.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Зі слів нардепа, польська модель оподаткування ФОПів передбачає більший ліміт за операціями 2 млн, тоді як в Україні ліміт становить 7,8 млн грн.

Сказав, що різні види діяльності обкладаються різними ставками податку. Торгівля податком 3%, а податки на послуги становлять від 12% до 20%.

"Не можна робити так, щоб великий і надвеликий бізнес штучно через схеми перетворювався на "малий", заявив голова податкового комітету.

У липні президент Володимир Зеленський підписав законопроєкт про скасування єдиного податку 2% і часткове зняття мораторію на перевірки бізнесу.

Торік Верховна Рада повернула акцизний податок на пальне.

Україна отримала $890 млн другого траншу від МВФ. Кошти надійшли після першого перегляду програми розширеного фінансування. Загалом фінансова допомога від МВФ вже склала $3,59 млрд.