В Амстердамі набирають популярності нові квартали на воді

Незвичайні для Європи будинки на воді розростаються цілими кварталами в Нідерландах.

Будівлі здатні витримати сильні шторми. Так місцеві мешканці долають повені, що посилюються через зміни клімату, а також борються із дефіцитом нерухомості в країні.

Плавучі спільноти надихають голландців на більш амбітні проекти в країнах, які також схильні до повеней – від Французької Полінезії до Мальдівських островів.

У жовтні 2021 року під час сильного шторму жителі плавучого селища Шуншип в Амстердамі не піддавалися паніці, знаючи, що його зможуть пережити.

Люди прив'язали свої велосипеди та лавки, перевірили сусідів, щоб переконатися, що у всіх достатньо їжі та води, і присіли навпочіпки, поки їхній район гойдався своїми сталевими палями, піднімаючись разом з водою і опускаючись у вихідне положення після закінчення дощу.

Коли рівень води в морі піднімається, а хвилі досягають критичних позначок, плавучі квартали пропонують захист від повеней, що дозволяє прибережним громадам краще протистояти стрімкій зміні клімату.

Проте плавучі будинки створюють численні проблеми. Сильний вітер та дощ або навіть проходження великих круїзних лайнерів можуть розгойдувати будівлі.

Тим не менш, у густонаселених Нідерландах попит на такі житла зростає.

Оскільки все більше людей бажають почати будуватися на воді, чиновники працюють над оновленням законів про зонування, щоб спростити будівництво плавучих будинків.