В Естонії суттєво зменшились пожертви для українців

Менша кількість пожертв для українських гуманітарних організацій у 2023 році

За даними ERR, сума пожертв, отриманих основними українськими гуманітарними організаціями в Естонії наприкінці 2023 року зменшилася в п'ять разів порівняно з початком року. Протягом перших трьох місяців року шість найбільших організацій отримали майже 1,8 млн євро пожертв, а за останні три місяці ця цифра скоротилася до 320 тис. євро.

Найбільшу суму зібрав Порятунок (Päästeliit), яка допомогла відвести кошти на робот-сапер МВ-4 для України. Всього організація зібрала 101 тис. євро пожертв, не враховуючи кошти на цей проект, який склав майже 1,1 млн євро.

Організація «Слава Україні» та Mondo також зібрали значні пожертви

Організація «Слава Україні» зібрала понад 1 млн євро пожертв. Нещодавно ця організація потрапила у скандал зі своїм генеральним директором. Організація Mondo також зібрала близько 100 тис. євро коштів для України.

Допомога від організацій Mondo та NGO Support Ukraine

Mondo відновив 11 будинків та відремонтував притулок у різних областях України. Вони також надали гігієнічні набори для 400 сімей. NGO Support Ukraine зібрав понад 120 тис. євро у 2023 році та допомогли Україні з різними місіями.

Зниження кількості українських біженців та осіб з тимчасовим захистом у Естонії

Кількість українських біженців та осіб з тимчасовим захистом у Естонії знижується. Наприкінці листопада 2023 року в Естонії налічувалося трохи більше 5,5 тис. громадян України з міжнародним захистом та близько 35,5 тис. осіб з тимчасовим захистом. З початку року понад 6 тис. осіб відмовилися від тимчасового захисту, а понад 29 тис. подали заяви на продовження.