В останні дні каденції Трампа з Білого дому зникла секретна папка про Росію – CNN

В кінці президентського терміну Дональда Трампа з Білого дому зникла папка, яка мала секретну інформацію про Росію. Згідно з повідомленням CNN, папка містила розвіддані, зібрані США та їхніми союзниками про російських агентів і втручання Кремля в американські вибори 2016 року.

Ця інформація була настільки секретною, що тільки конгресмени з допуском до секретної інформації могли ознайомитися з нею в штаб-квартирі Центрального розвідувального управління в Ленглі, штат Вірджинія. Записи, зроблені під час вивчення цих документів, не можна було взяти з собою, вони зберігалися в сейфі.

Папку останній раз бачили в Білому домі наприкінці Трампового терміну. За день до того, як Трамп мав залишити Білий дім, він наказав привезти папку, щоб розсекретити частину документів. Під наглядом керівника апарату Білого дому папку ретельно вивчили помічники республіканців. Створено кілька копій, які збиралися поширити серед республіканців Конгресу та журналістів, симпатизуючих Республіканській партії. Копії потім вилучили для погодження та потрапили до Національного архіву.

За даними CNN, Міністерство юстиції так і не опублікувало розсекречену інформацію, незважаючи на наказ Трампа, і сама папка зникла. Розвідка США дуже занепокоєна цим фактом, оскільки могли бути розкриті найбільш секретні дані США та їхніх союзників по НАТО. Це інформацію про розмови розвідки з країнами-союзниками та інші важливі деталі.

Зокрема, Федеральне бюро розслідувань знайшло 11 комплектів секретних документів під час обшуків у колишнього президента Трампа. Також у резиденції та приватному клубі Трампа агенти ФБР знайшли документ, що описує оборонні можливості іноземного уряду, включаючи ядерний потенціал.

Уряди європейських країн серйозно занепокоєні тим, що повернення Трампа до Білого дому може призвести до зупинення допомоги Україні і розколу в НАТО.