В Україні можуть подорожчати світло, газ та вода

В Україні можуть зрости тарифи на газ та електроенергію. Їх підвищення прогнозують уже наступного опалювального сезону.

Тим часом в уряді запевняють, що до кінця цього року тарифи не підніматимуть. Про це повідомляє ТСН.

За словами голови Спілки споживачів комунальних послуг Олега Попенка, тарифи зростуть у короткостроковій перспективі. Він зазначає, що цього вимагають від України США, а термін реалізації ‒ 12 місяців.

За прогнозом Попенка, зростання тарифів на електроенергію буде до 5-6 грн до кінця 2024 року. Тарифи на газ зростуть до рівня 11-13 грн, ймовірно, у два етапи до 15 грн. А тарифи на тепло та гарячу воду без компенсацій від державного та місцевого бюджетів зростуть на 30-50% залежно від регіону.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Директор економічного дискусійного клубу Олег Пендзин звертає увагу, що такі ж умови, які озвучили у США щодо "лібералізації тарифів на газ та електроенергію", прописані в меморандумі між МВФ та Україною.

За словами експерта, ці умови не нові, але жодна політична сила ніколи не хотіла змінювати тарифи, щоб не втрачати рейтинг. Водночас він вважає, що якщо тарифи на комунальні послуги не віддати на розсуд ринку, то ціни можуть зрости втричі.

"Ми реально вибираємо з обіцяних нам коштів хіба десь половину. Тому що коли починався будь-який перегляд програми щодо надання наступного траншу, ми впиралися у пункти, які Україна не може виконати. Так, у цій ситуації ця вимога не є несподіваною. Влада просто відмахувалася від цього пункту. Не виконати його не можна. Єдине, що з нашими партнерами може бути погоджений поетапний вихід до такої цифри", ‒ сказав Пендзин.

У Міністерстві соціальної політики заявили про готовність впровадити рекомендацію США щодо підвищення тарифів на газ та електроенергію. Стверджують, що зростання цін влада спробує збалансувати субсидіями. Для цього в бюджеті зарезервували 50 млрд грн.

"Ми до цього готові. Ми вже розробили цифровий режим. Це дозволить нам в автоматичному режимі тим, хто має право на субсидію, повідомити про це проактивно. В бюджеті на 2024 рік передбачили 50 млрд грн на субсидії", ‒ говорить міністр соцполітики Оксана Жолнович.

Разом з тим в уряді обіцяють, що ціни на газ, електроенергію та гарячу воду до кінця цього року не підніматимуть.

Ціни на газ підвищаться після завершення війни. Цієї зими ціни будуть стабільними, сказав голова НАК "Нафтогаз України" Олексій Чернишов. Однак, споживачам слід підготуватись до періоду зростання цін.

За словами Чернишова, на цей опалювальний період газу до сховищ закачано достатньо.