Вакцини проти Covid-19 різко подорожчали

Ціна на вакцини проти Covid-19 у США різко злетіла за останні кілька місяців.

Центр з контролю і профілактики захворювань (CDC) платить більше $80 за дві дози вакцини Pfizer і Moderna, передає Newsweek.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

"Вакцини проти Covid-19, що надходять на ринок цієї осені, повинні мати розумну ціну, що відображає прибуток, отриманий завдяки інвестиціям уряду США. Підвищення цін підірве довіру, яку американці надали вам", - писав влітку міністр охорони здоров'я і соціальних служб Ксав'є Бесерр.

З таким листом він звернувся до компаній Moderna і Pfizer, які заявили про те, що планують знову підняти ціни на вакцини.

У січні The Wall Street Journal повідомила, що Moderna розглядає можливість підвищення цін на свою вакцину проти Covid-19 до $110-$130 за дозу.

Перед цим адміністрація Байдена заявляла, що федеральні кошти більше не будуть використовуватися для закупівлі вакцин від коронавірусу. Вони будуть закуповуватися на комерційній основі.

Влітку 2020 року CDC купив вакцину Pfizer за ціною $19,50 за дозу і вакцину Moderna по $15,25 за дозу. У той час CDC закупив по 100 млн кожної вакцини.

Потім ціни зросли влітку 2022 року, коли CDC закупив 66 млн доз вакцини Moderna за ціною $26,36 за дозу і 105 млн доз вакцини Pfizer за $30,48 за дозу.

У низці країн фіксують новий небезпечний вид коронавірусу BA.2.86 "Пірола". Він є мутованим Covid-варіантом штаму Omicron.

"Пірола" може бути ще заразнішим, а перебіг хвороби ще важчим. Існуючі вакцини є недостатньо ефективними у боротьбі з цим штамом коронавірусу. Всесвітня організація охорони здоров'я уже наголосила на серйозності ситуації.