Вантажний літак впав на будинок

Літак Boeing 747 авіакомпанії El Al 4 жовтня1992-го над Амстердамом втратив обидва праві двигуни під час зльоту. Впав на житловий комплекс в передмісті Бейлмер. Загинуло 47 осіб.

Вантажний літак здійснював плановий рейс по маршруту Нью-Йорк-Амстердам-Тель-Авів. Через 6 хв. після вильоту з Амстердама позбувся обох правих двигунів. Екіпаж розвернув літак і намагався посадити його в аеропорту Амстердама. Під час заходу на посадку лайнер перекинувся і впав на житловий комплекс "Груневен". Там проживало близько 2 тис. жителів. У катастрофі загинули 43 людини - всі 4 людини на борту літака і 39 осіб на землі. Ще 26 осіб на землі отримали поранення.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

На наступний день місце падіння літака відвідали королева Нідерландів, катастрофа потрясла всю країну. Останки загиблих і сліди руйнування потім були вивезені з місця падіння літака. Згідно зі звітом, причинами катастрофи стала ланцюг наступних фатальних подій. Правий внутрішній двигун відірвався і врізався в правий зовнішній двигун. Керованість літаком в цей момент впала 70%. Пошкоджена консоль втратила підйомну силу, в результаті чого літак з висоти 760 м впав на житловий комплекс

2017-го в 25-ту річницю катастрофи відкрили ще один меморіал, присвячений одному з жителів "Груневена", який під час пожежі врятував 10-річну дитину.

Літак "Boeing 747SR" компанії Japan Airlines 12 серпня 1985-го врізався в гору Оцука неподалік Токіо. Із 524 чоловік на борту вижило лише четверо. Причиною катастрофи став неякісний ремонт, проведений за сім років до аварії. Після аварії двоє чоловіків, відповідальних за технічне обслуговування літаків вчинили самогубство.