Важкі втрати: хто зі знаних українців пішов з життя 2022 року

2022 року Україна втратила тисячі героїв-захисників. Чимало з них були спортсменами, артистами, режисерами, політиками, літераторами. Але з приходом загарбників на українську землю взяли до рук зброю, щоб захищати рідну країну й народ.

Але не лише війна забирала знаних в Україні та за її межами людей. Gazeta.ua нагадує про видатних українців, які пішли з життя 2022-го.

Володимир Вірчис

Український боксер-професіонал Володимир Вірчис помер 28 січня у віці 48 років. Свого часу він виступав у суперважкій ваговій категорії. Смерть колишнього боксера була доволі загадковою У поліції навіть розпочали кримінальну справу з позначкою "самогубство". Були версії, що Вірчиса могли вбити або ж довести до суїциду через борги.

Іван Дзюба

22 лютого не стало українського громадського діяча, літературознавця, публіциста й дисидента Героя України Івана Дзюби. Він був одним із символів руху шістдесятників. Помер Дзюба у 90-річному віці після тривалих проблем зі здоров'ям. Іван Дзюба був одним із засновників Народного Руху України, редактором журналу "Сучасність". У 1992 ‒ 1994 роках очолював Міністерство культури України. Один з учасників ініціативної групи "Першого грудня".

Ганна Сумська

Українська акторка, мати народної артистки Ольги Сумської, померла 27 лютого у віці 88 років. Ганну Сумську поховали на Байковому кладовищі у Києві 1 березня у розпал російського наступу на столицю.

Паша Лі

Популярний український актор Паша Лі загинув від рук російських окупантів 6 березня. Він був в Ірпені, коли частину міста захопили окупанти. Актор був волонтером. Перед евакуацією вирішив заїхати додому, але дорогою його авто розстріляли загарбники. У машині були ще два волонтери, їм вдалося врятуватися. А Лі загинув на місці. Актора посмертно нагородили орденом "За мужність" ІІІ ступеня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Він не віддавав свій бронежилет і загинув не від кулі снайпера" мати загиблого Паші Лі розповіла правду про його смерть

Леонід Кравчук

10 травня помер перший президент України Леонід Кравчук. Політику було 88 років. Торік колишній глава держави переніс операцію на серці. Після президентського терміну, з якого він достроково пішов у відставку, Кравчук був народним депутатом кількох скликань. Уже після розв'язання Росією війни на Донбасі очолював українську делегацію у тристоронній контактній групі.

Аркадій Гарцман

У червні пішов з життя український актор, сценариста, поет та автор Аркадій Гарцман. Йому було 75 років. Актор знімався у серіалах і писав тексти пісень для популярних виконавців.

Юрій Мажуга

Український актор помер 11 липня на 92-му році життя. Юрій Мажуга викладав у Київському національному університеті імені Карпенка-Карого. У кіно артист почав зніматися ще з 1956 року.

Руслана Писанка

Українська акторка й телеведуча Руслана Писанка померла 19 липня у віці 56 років у Німеччині. Уже після смерті стало відомо, що Руслана останнім часом тяжко хворіла, мала агресивну форму раку. Прощання з Русланою Писанкою відбулося 21 серпня у Спасо-Преображенському соборі в Києві. Прах артистки поховали на Байковому кладовищі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Руслані Писанці виповнилося б 57 років. Маловідомі факти й фото з життя зірки

Олександр Шаповал

12 вересня у боях під Майорськом на Донеччині загинув заслужений артист України Олександр Шаповал. Він захищав країну від російських загарбників. Ще на початку повномасштабної війни танцюрист вступив до лав ЗСУ. На фронті Шаповал був гранатометником.

Ярослав Гаркавко

У віці 26 років у боях з російськими окупантами загинув учасник комедійного шоу "Ліга Сміху" Ярослав Гаркавко.

Юрій Шухевич

Герой України Юрій Шухевич, син командира УПА Романа Шухевича помер 22 листопада у віці 89 років. Його життя обірвалося у Німеччині, де він перебував на лікуванні. Юрій Шухевич був українським політичним діячем, дисидентом, народним депутатом України VIII скликання, членом Української Гельсінської Групи. Радянський режим 28 років катував його таборами.

Олег Бобало

Війна також забрала українського режисера Олега Бобала. Він загинув у грудні під Бахмутом у боях з російськими загарбниками. Режисер був на фронті ще від початку повномасштабної війни. 2021 року Олег Бобало зняв фільм "Українське кіно: Становлення".

У грудні на фронті загинув колишній в'язень Кремля Геннадій Афанасьєв. Він захищав Україну з першого дня повномасштабної російської агресії

У п'ятницю, 12 серпня, у Львові померла 98-річна Дарія Гусяк, член Організації українських націоналістів, зв'язкова головного командира Української повстанської армії Романа Шухевича.