Вечірню і заочну форму навчання у вузах планують скасувати

У Верховній Раді пропонують не проводити набір вступників для здобуття ступенів вищої освіти бакалавра та магістра за вечірньою і заочною формами.

Відповідний законопроєкт №10092 зареєстрували народні депутати Сергій Бабак, Георгій Мазурашу, Олена Лис, Роман Грищук, Ірина Борзова, повідомила "Українська правда".

Наступного року вишам пропонують орієнтуватись на розвиток дистанційної і дуальної форми здобуття вищої освіти.

Однак запропоновані зміни не стосуватимуться студентів, які вже вчаться на вечірній формі чи заочно, повідомив Бабак, голова Комітету з питань освіти, науки та інновацій.

"Ми пропонуємо більше не проводити набір на заочну та вечірню форми навчання. Всі, хто вже навчаються за цими формами будуть продовжувати до закінчення навчання", сказав нардеп.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Законопроєкт також регулює складання державної підсумкової атестації.

Цьогоріч ДПА скасують для всіх учнів, крім тих 4-класників, які братимуть участь у пілотній атестації, анонсованій Українським центром оцінювання якості освіти.

"Пропонується не проводити ДПА у 2024 році, а провести тільки пілотування ДПА після початкової школи в обраних школах", сказав Бабак.

За законопроєктом, цього року конкурсний відбір до вишів має здійснюватися за результатами ЗНО 2021 року та/або вступних випробувань 2022-2024 років (НМТ), проведених з використанням творчого конкурсу (конкурсу фізичних здібностей) у передбачених законодавством випадках.

Історія України знову стане обов'язковим предметом для вступу у вищі навчальні заклади під час здачі національного мультипредметного тесту наступного року, сказав заступник міністра освіти і науки Михайло Винницький.

Цього місяця міністр освіти і науки Оксен Лісовий підтримав скасування відстрочки для студентів старших 30 років.