Військовий утік із армії, через рік розкаявся і здався правоохоронцям: як його покарали

У Хмельницькому військовослужбовця ЗСУ засуджено за самовільне залишення військової частини без поважних причин. 32-річного молодшого сержанта, який не виконав розпорядження про відрядження, засудили до п'яти років позбавлення волі. Проте його відпускають з тюрми з обов'язком виконувати певні завдання протягом трьох років.

У 2022 році військовий залишив військову частину та повернувся додому, де проживав без з’явки на роботу майже рік. Усвідомивши помилковість своїх дій, він добровільно прийшов до органів правопорядку.

1 квітня 2024 року між прокурором Хмельницької спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Західного регіону та обвинуваченим за участі його захисника була укладена угода про визнання винуватості.

Прокурор і обвинувачений визнали вину правопорушника, який щиро розкаявся та допоміг у розкритті злочину. За такі умови суд затвердив угоду та пом'якшив покарання. Поки що не встановлено, чи буде подана апеляційна скарга на вирок суду.

Це не перший випадок самовільного залишення військової частини в Україні. Раніше у Харкові засудили чоловіка, який ухилявся від мобілізації, до трьох років позбавлення волі.

Також відомо, що понад 5 тисяч військовозобов'язаних у Чернівецькій області перебувають у розшуку за неявку до територіального центру комплектування та соцпідтримки.

Міноборони повідомило, що менше половини працівників ТЦК є учасниками бойових дій.

За даними судового реєстру «Бабуся», в Україні від самого початку війни ухилянтам вже виносили 1 274 вироків ухилення від військової служби.

Читайте також:

  • «Хай воює той, хто бажає»? Пригоди ухилянтів, які дійшли до Верховного суду
  • «Мобілізація здорового глузду». Як карати ухилянтів і втікачів за кордон?
  • Воїн із передової звернувся до ухилянтів: Якщо ви люди й у вас є права, то хто ж тоді ми?
  •  Керівник Рівненського ТЦК після скандального відео написав рапорт на переведення до бойової частини