Виключити допомогу Україні: спікер Маккарті виступив зі скандальною заявою

Спікер Палати представників республіканець Кевін Маккарті пропонує виключити пакет допомоги Україні із законопроєкту щодо тимчасового продовження фінансування уряду США.

Він пропонує задовольнити вимоги ультраправих представників Республіканської партії, передає CNN.

"Я думаю, якби у нас був "чистий" проєкт, без України, ми, ймовірно, змогли б це зробити. Гадаю, якщо Сенат вставляє туди Україну і зосереджується на Україні, а не на Америці, то це може спричинити реальні проблеми", - сказав Маккарті.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Президент США Джо Байден в інтерв'ю розкритикував Маккарті. Сказав, що той "уклав жахливу угоду" з ультраправими республіканцями перед імовірним "шатдауном".

"Аби зберегти посаду спікера, він готовий робити речі, які гадаю, він знає несумісні з конституційними процесами", - сказав Байден у розмові з ProPublica.

Президент стурбований, що дехто в Республіканській партії хоче "переробити" американський уряд.

Урядовий "шатдаун" можливий у США, якщо Конгрес не затвердить бюджет на новий фінансовий рік, з 1 жовтня. Це загрожує зупинкою роботи більшості бюджетних установ.

Цього можна уникнути, якщо Конгрес може ухвалити резолюцію, яка тимчасово продовжить виділення бюджетних коштів на рівні попереднього року. Напередодні Сенат запропонував Палаті представників резолюцію, яка містить положення про виділення $6,15 млрд допомоги Україні.

Із розгортанням у Сполучених Штатах Америки виборчої кампанії слід очікувати більше дратівливих заяв щодо України.

Противники підтримки нашої держави є як у Республіканській, так і в Демократичній партіях. Однак, такі люди перебувають в меншості, сказав міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.