Візит Столтенберга до Києва: про що генсек НАТО говорив із Зеленським

Президент Володимир Зеленський на зустрічі з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом обговорив посилення протиповітряної оборони України перед зимою. Про вступ України до Альянсу наразі не говорили.

Однак підняли важливі теми гарантії безпеки на перехідний період і розбудову оборони. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів політолог-міжнародник, експерт Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Їжак.

"Такі візити зараз не оголошуються це цілком нормально. Це продовження системної роботи. Продовження Вільнюського саміту. Тому це про розбудову колективної оборони НАТО, великих проєктів, які стосуються Румунії, Болгарії, країн Балтії. Це узгодження роботи Альянсу на велику перспективу", сказав Їжак.

Зараз про вступ до НАТО не йдеться. Є лише загальний критерій коли закінчиться війна, уточнив політолог.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

"Нині цей час стає ближче. Але конкретні терміни наразі не обговорюють. Теми на таких візитах зазвичай гарантії безпеки на перехідний період і розбудова оборони. Навіть якщо Україна невідомо коли стане членом Альянсу, можна вибудовувати стабільну оборону всього цього регіону. Росія залишиться противником НАТО на велику перспективу. У рамках цієї ж розбудови оборони можуть бути домовленості про гарантії безпеки на шляху до НАТО", пояснив Їжак.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг у четвер, 28 вересня, із неоголошеним візитом прибув до Києва. Він уже зустрівся із президентом Володимиром Зеленським. Під час переговорів йшлося про оборонні питання. За словами українського президента, вступ України до НАТО є лише питанням часу.

Країни Північноатлантичного Альянсу збільшать виробництво зброї як для своїх потреб, так і для постачання Україні. Деякі союзники по НАТО вже передали Україні все, що могли, навіть на шкоду власній безпеці. Про це заявила посол США при НАТО Джуліан Сміт.