Влада Білорусі відвідала місця утримання депортованих українських дітей

Учасники пропагандистського заходу відвідали місця утримання депортованих українських дітей. До них приєдналися представники кількох країн, зокрема Білорусі, Союзної держави та СНД. За даними юристки Катерини Рашевської, інші держави відмовилися взяти участь у заході через порушення принципу найкращих інтересів дітей та спробу легітимізації протиправних дій.

Особливо висвітлили проблему нав'язування російського громадянства українським дітям та організацію навчального процесу, що не дає їм зберегти свою національну ідентичність. Зазначено, що у цих процесах задіяний також нафтопереробний завод Нафтан. Крім того, повідомлено, що білоруські родини все ж беруть українських дітей до себе, що було підтверджено директоркою однієї з шкіл у Новополоцьку.

Також висловлено надію на те, що ще більше дітей з Донбасу зможуть виїхати, що насправді є свого роду підбурюванням до продовження депортації. Міжнародний комітет Червоного Хреста провів розслідування та закликав звільнити керівника Білоруського товариства Червоного Хреста через те, що він стверджував, що всіх "дітей з Донбасу" повертають додому.

Варто зауважити, що коли російська влада депортувала тисячі українських дітей до Росії, вони відкрито це заявляли. Часто вони з'являлися на державному телебаченні та представляли це як санкціоновану Кремлем кампанію з усиновлення дітей з України.

Останнім часом Міжнародний кримінальний суд оголосив ордер на арешт Путіна та уповноваженої з прав дитини Марії Львової-Бєлової. Цю дію МКС пояснив тим, що це зроблено для запобігання подальшим злочинам.