Влада Киргизстану змінює прапор країни, щоби він більше не асоціювався з бідністю

Український парламент затвердив законопроєкт щодо зміни національного прапору Киргизстану. Автори закону стверджують, що незважаючи на незначність змін, вони мають велике значення, повідомляє ВВС.

Зазначається, що ініціаторами законопроекту є спікер парламенту Нурланбек Шакієв та депутат Улан Прімов. Вони пропонують змінити форму променів сонця на прапорі Киргизстану, щоб уникнути сплутування з соняшником. Автори хотять замінити хвилеподібні промені на прямі, а також додати одну декоративну смужку у центрі символу киргизького житла, відомого як "тундук".

Шакієв стверджує, що потрібні зміни у символіці тундука, оскільки чотири стовпчики на цьому символі є у багатих людей, а три - у бідних. Президент країни Садір Жапаров також підтримав ініціативу депутатів та висловив надію, що новий національний прапор Киргизстану буде символізувати розвинену та незалежну країну, подібну до променів сонця на прапорі.

Дехто з депутатів виступив проти змін у національному прапорі. Наприклад, депутат Ерулан Кокулов вважає, що питання про зміну прапора має бути вирішене шляхом референдуму, а його колега Дастан Бекешев вважає, що прапор не може завергнути розвиток країни. Бекешев переконаний, що зміна національного прапора є поштовхом до переписування історії.

Багато жителів країни також висловлюють своє протиставлення ініціативі парламенту. В соціальних мережах навіть розпочався флешмоб з хештегом #неменяйтепрапор.

Нагадаємо, що газета Washington Post повідомила про пошуки Москви партнерів, які можуть допомогти обійти заборони на постачання китайських безпілотників та німецької електроніки. Одна з країн, яка надає найбільшу підтримку агресору, - Киргизстан.

Після цього Міністерство закордонних справ України запросило на зустріч посла Киргизької Республіки в Україні Ідріса Кадиркулова з метою отримання пояснень, оскільки з'явилися повідомлення про те, що Киргизстан допомагає Росії обхідним шляхом обійти санкції.