ВООЗ оголосила самотність глобальною загрозою для здоров'я

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) заявила, що самотність є великою загрозою для здоров'я, її вплив можна порівняти з викурюванням 15 сигарет на день. Цю інформацію було викладено у заяві організації.

ВООЗ створила міжнародну комісію для боротьби з проблемою самотності, яку очолили генеральний хірург США Вівек Мурті та дипломатка Африканського Союзу з питань молоді Чідо Мпемба. У склад комісії також увійшли 11 правозахисників та урядовців.

Спеціалісти ВООЗ зауважили, що проблема самотності посилилася через пандемію Covid-19, яка призвела до соціальної ізоляції людей.

Заява ВООЗ говорить, що самотність є глобальною проблемою громадського здоров'я, яка впливає на різні аспекти здоров'я, добробуту та розвитку. Соціальна ізоляція не має меж та вікових обмежень.

Дослідження показали, що ризики для здоров'я, які створює самотність, еквівалентні впливу викурювання 15 сигарет на день. Шкідливий вплив самотності навіть перевищує наслідки ожиріння та малорухливого способу життя.

За даними ВООЗ, кожна четверта літня людина в світі відчуває соціальну ізоляцію, що призводить до підвищеного ризику розвитку деменції на 50%, ішемічної хвороби або інсульту на 30%.

Дослідження також показали, що від 5% до 15% підлітків відчувають самотність. Молоді люди, які почуваються самотніми у школі, мають більшу ймовірність відмовитися від подальшого навчання у вищому навчальному закладі. Відчуття відсутності підтримки на роботі також може призвести до зниження продуктивності.

Зазначається, що комісія ВООЗ з проблем самотності буде працювати впродовж трьох років.

Раніше ВООЗ оголосила про створення Комісії з питань соціальних зв'язків, яка також буде займатися боротьбою із самотністю.