Закрила собою пораненого побратима. Згадаймо Олену Чебоненко

Щодня о 9 ранку українці вшановують пам'ять усіх, чиє життя забрала російсько-українська війна. Нині згадаємо Олену Чебоненко.

43-річна Олена Чебоненко, позивний Мара, з перших днів повномасштабного вторгнення добровільно стала на захист країни. 30 березня 2023 року жінка віддала своє життя в бою на східному фронті.

Олена народилася 15 листопада 1979 року у місті Чорнобиль, звідки родом її мама. Батько служив офіцером у радянській армії. Тож значну частину свого дитинства Олена провела у військових частинах. Після аварії на ЧАЕС у 1986 році її сім'я спочатку переїхала до селища Любеч, що на Чернігівщині, а потім до Білорусі у Клецький район. Коли батько Олени звільнився у запас, Чебоненки переїхали до Києва, бо не уявляли себе без України, яка тільки-но здобула свою незалежність. До того ж всі родичі матері жили у столиці.

«Лена була надзвичайно розумною та творчою дівчинкою з твердим характером. У чотири з половиною роки вже вміла вільно читати. У дитячому садочку у «тиху годину» ніколи не спала й ніхто не міг змусити її заплющити очі. Читала дітям казки. Школу закінчила на відмінно, без жодної четвірки. Легко поступила на юридичний факультет університету імені Тараса Шевченка», – пригадала мама Ганна Миколаївна.

Особисте життя у Мари не склалося. Звісно, що навколо цікавої та симпатичної жінки крутилось чимало залицяльників, але Олена так і не зустріла «того самого».

Юристка за освітою Олена з 2012 року працювала у Департаменті з питань громадянства, паспортизації та реєстрації Державної міграційної служби. Після початку повномасштабного вторгнення вона віднесла свою кішку Шару батькам і пішла пішки на інший кінець міста, щоб записатись у тероборону.

Мужня жінка не мала жодного військового досвіду. У цивільному житті щодня ходила на роботу, а у вільний час любила малювати на склі, подорожувати та займатися дайвінгом. Крім того, Олена була ентузіасткою LARP – костюмованих рольових ігор живої дії. Сьогодні це самостійне сучасне мистецтво, що об'єднує своїх практиків та шанувальників по усьому світу.

Дитинство та освіта

43-річна Олена Чебоненко, позивний Мара, народилася 15 листопада 1979 року у місті Чорнобиль. У своїй дитинцтві Олена провела багато часу у військових частинах через роботу батька, який був офіцером у радянській армії. Після аварії на ЧАЕС у 1986 році сім'я переїхала до Києва. Олена закінчила школу на відмінно і поступила на юридичний факультет університету імені Тараса Шевченка, де отримала високі знання.

Робота та захоплення

Після отримання освіти Олена працювала у Департаменті з питань громадянства, паспортизації та реєстрації Державної міграційної служби. У своєму цивільному житті вона займалася малюванням на склі, подорожуванням та дайвінгом. Крім того, Олена була ентузіасткою LARP – костюмованих рольових ігор живої дії.

Мужність і загибель

Після початку війни Олена віддала свою кішку батькам і добровільно записалася у тероборону. Незважаючи на відсутність військового досвіду, вона мужньо боролася на фронті, де виконувала важкі бойові завдання. У одному з боїв, вона вчинила мужній поступ, захищаючи свого пораненого побратима. Нажаль, внаслідок обстрілу, Олена отримала важке поранення у голову, від якого не змогла вижити.

Світла пам'ять Олені Чебоненко, яка віддала своє життя захищаючи Україну. Вона була сильною, творчою та освіченою людиною, яка завжди радувала людей навколо себе своєю позитивною енергією та бажанням допомагати.