З'явився повний проект українсько-російського договору, який могли підписати у 2022 році, - NYT

З'явився повний проект українсько-російського договору, який могли підписати у 2022 році, - NYT

Українсько-російський договір: що містилося в нещодавно оприлюдненому проекті

Оприлюднений повний проект українсько-російського договору, який міг бути підписаний у квітні 2022 року, містить деякі цікаві положення. Зокрема, обидві сторони домовилися виключити Крим з договору, залишивши його під окупацією Росії, але без визнання цього Україною. За проектом, Україна і Росія планували "вирішити питання, пов'язані з Кримом" за 15 років, але шляхом мирних переговорів.

Окрім цього, Україна пропонувала, що ніколи не вступить до НАТО чи інших міжнародних альянсів. У свою чергу, Росія вимагала від України зробити російську мову державною та скасувати всі санкції. Крім того, Росія бажала анексувати Донецьку та Луганську області.

Проект також передбачав обмеження чисельності та техніки Збройних Сил України. Україна була готова прийняти ці обмеження, але домагалася вищих показників. Наприклад, за проектом, чисельність української армії не повинна бути більше 100 тисяч осіб, а наявність мінометів та бойових вертольотів було обмежено. Крім того, українські ракети мали мати обмежену дальність - всього 40 км.

У проекті дозволялося Україні вступити лише до Європейського Союзу. Також, Україна хотіла, щоб її союзники зобов'язувалися розмістити свої війська в Україні, якщо країна знову стане жертвою нападу. Було навіть намагання включити Росію і Білорусь до країн-гарантів безпеки.

З'явився повний проект українсько-російського договору, який могли підписати у квітні 2022 року.

Як передає "Хвиля", про це йдеться у матеріалі NYT.

Президент Зеленський нещодавно розповів про "шлях до миру" в Україні.

Читайте також: