Зомбі-віруси з Сибіру можуть спровокувати нову страшну пандемію

Французькі вірусологи стверджують, що зомбі-віруси, які знаходяться у вічній мерзлоті, можуть стати причиною нової пандемії через глобальне потепління - повідомляє The Guardian. Вчені планують створити арктичну мережу моніторингу, щоб виявляти випадки захворювань, викликаних стародавніми вірусами і реагувати на них швидко і ефективно, аби запобігти спалаху та забезпечити допомогу інфікованим людям.

Ризики пандемії у Сибіру

Жан-Мішель Клавері з Університету Марселя попереджає, що загроза пандемії не обмежується південними регіонами, але може поширитися і на північ. Вчені вже знайшли віруси, які можуть інфікувати людей і спричинити хвороби, такі як поксвіруси і герпесвіруси.

За останніми дослідженнями, кілька різних вірусних штамів було виділено у Сибіру, і вони здатні інфікувати клітини. Вірус зразка, виявлений у Сибіру, мав 48 500 років.

Клавері пояснює, що вічна мерзлота ідеально підходить для збереження біологічного матеріалу через свої умови - холод, темрява і відсутність кисню.

Зміна вічної мерзлоти

Але зміна клімату призводить до танення верхніх шарів вічної мерзлоти. Це може призвести до вивільнення патогенів та поширення хвороби. Спостерігається швидке потепління в Арктиці, що впливає на регіон набагато більше, ніж середня температура глобального потепління.

Таким чином, вчені знаходяться на початковій стадії розробки мережі моніторингу, яка надасть можливість своєчасно реагувати на спалах хвороби, викликаної стародавніми вірусами, і захистити людей від нової пандемії.

Окрім цього, Всесвітня організація охорони здоров'я зафіксувала поширення холери по всьому світу. Уже понад 582 тисячі людей заражені холерою, а 4,5 тисячі осіб померли. Холера зафіксована у 29 країнах.