Нафтопродукти для Європи. Як попри санкції заробляють Індія та Росія

Росія збільшила свої експортні постачання мазуту та вакуумного газойлю (VGO) до Індії, яка в свою чергу відмовляється купувати готову нафту у країни-агресора. За допомогою доступної російської сировини, Індія виробляє паливо, яке потім експортує до Європи. Це дозволяє їй використовувати цінову перевагу і задовольняти попит Європи на продукти переробки нафти.

Така зміна у торгівлі допомагає Росії зберігати стабільний та зростаючий дохід незважаючи на санкції, накладені Заходом. Крім того, Індія стала великим експортером палива до Європи завдяки переробці російської сировини.

У вересні цього року до Індії було відправлено рекордні обсяги мазуту та VGO з Росії. За даними Reuters, за дев'ять місяців цього року було доставлено 5,5 млн тонн цих енергосировин, що на 3 млн тонн більше, ніж за аналогічний період минулого року. Постачання до Індії зросло до 1,4 млн тонн у вересні.

Окрім Індії, Росія також поставляє мазут і VGO до ОАЕ, Китаю, Сінгапуру, Малайзії, Хорватії та Сенегалу. В цих країнах спостерігається значний попит на російську сировину. Навіть Саудівська Аравія, яка в червні та липні імпортувала рекордні обсяги мазуту і VGO з Росії, у вересні взагалі заблокувала постачання.

Індія продовжує залишатися одним із основних покупців російської нафти, незважаючи на санкції. Ціна на російську нафту знижується, але вартість самої сировини зростає. Індія заявляє, що дотримується цінових обмежень, але також не відмовляється від купівлі найдешевшої нафти на світовому ринку. Їхні вибори обумовлені як економічними, так і політичними факторами.

За останні статистичні дані, знижка на російську нафту для Індії склала менше 6 доларів за барель. Проте обсяги поставок зросли до максимального рівня цього року і програли лише показникам травня. Звідки такі дані? Ці цифри були опубліковані міністерством торгівлі та промисловості Індії.