Навіщо Пригожин погрожує відправити "вагнерівців" у Бєлгородську область ‒ аналітики пояснили

Погрози засновника ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина відправити своїх найманців до Бєлгородської області навіть без згоди керівництва РФ можуть бути елементом піару.

Однак, це може свідчити й про те, що він хоче відправити свої сили у регіон із відносно меншим масштабом бойових дій. Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Такі заяви ватажок "вагнерівців" озвучив на тлі загального невдоволення росіян питаннями безпеки у Бєлгородській області та прикордонних районах загалом.

Пригожин наголосив, що його бойовики не чекатимуть запрошення чи дозволу міноборони РФ для захисту цієї області, якщо міністерство не вирішить питання загрози безпеці регіону.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

"Погрози Пригожина засновані на скаргах інших відомих діячів інформаційного простору на те, що російська влада недостатньо зробила для захисту прикордонних територій від наслідків війни. І відображає нинішню втрату Пригожиним інформаційної ініціативи", ‒ припускають аналітики.

В Інституті вивчення війни такі заяви Пригожина розглядають також як можливе прагнення взяти своїми найманцями на себе основну чи виняткову відповідальність за вісь на українському театрі воєнних дій після штурмів Бахмута.

"Пригожин може розглядати бєлгородсько-український кордон як лінію фронту, яку досить легко захищати. Оскільки рейди до Росії досі відбувалися у вкрай обмежених масштабах", ‒ зазначають в ISW.

Розміщення "вагнерівців" на кордоні з Бєлгородом дозволило б Пригожину зберегти свою позицію командувача передових сил без виснажливих вимог проведення лобових атак у стилі живої хвилі проти сильно укріпленого українського міста.

"Дивує явна погроза Пригожина провести військові дії, нехай навіть оборонні, на території Росії без дозволу міноборони РФ. Якщо це не що інше, як яскрава риторика", ‒ додають аналітики.

З Бахмута вивели найманців ПВК "Вагнера". Але далеко вони не виїхали, сказав полковник СБУ, секретар оборонного комітету Верховної Ради Роман Костенко.

Тим часом очільник "Вагнера" Євген Пригожин записав відео, на якому вітає своїх найманців з відходом у тил.