Українці в Польщі починають добре заробляти та стають самостійними - дослідження

В Українців, що проживають у Польщі, наростає самостійність і здатність самостійно утримувати себе. Вони швидко адаптуються до відсутності державних соціальних програм і починають заробляти досить добре.

У зв'язку з цим зросла кількість мігрантів з України, які вже можуть самостійно оплачувати своє житло. За даними міжнародної агенції з працевлаштування Gremi Personal, їх кількість збільшилась на 18% порівняно з минулим роком.

Згідно з агенцією, 76% опитаних українців в Польщі самостійно винаймають житло. Ще 15% отримують житло від роботодавця. Тільки 4% отримують житло від благодійних організацій, 3% існують за рахунок поляків, яким уряд компенсує витрати, і 2% живуть у тимчасовому проживанні від держави.

Причин, що обумовили збільшення кількості осіб, які самостійно орендують житло, декілька. По-перше, рівень соціальних виплат у Польщі не дозволяє безробітним виживати, порівняно з іншими багатими країнами Європи, такими як Німеччина, Бельгія, Швейцарія. По-друге, високі заробітки дозволяють українцям винаймати окреме житло і покращувати умови проживання. Тому вони активно шукають роботу і мають можливість підтримувати себе.

У минулому році 58% опитуваних респондентів в Польщі самостійно платили за оренду житла, і лише 22% отримували житло від роботодавця.

10% роботодавців забезпечували працівників житлом, а 5% мали допомогу від держави або благодійних організацій.