В ISW спрогнозували, як Сили оборони можуть зірвати наступ окупантів

Сліди війни залишились на полі
Сліди війни залишились на полі

В Інституті вивчення війни заявили, що країни Заходу повинні дозволити Україні бити зброєю західного походження на військові об'єкти в Росії. Це допоможе зірвати наступальні операції агресора.

Згідно з супутниковими знімками, наприкінці червня 2024 року Повітряні сили Збройних сил України, ймовірно із західної зброї, атакували командний пункт російського полку в Бєлгородській області.

У звіті нагадали, що 23 червня Генеральний штаб ЗСУ повідомив про атаку на командний пункт невстановленого російського мотострілецького полку в Нехотіївці Бєлгородської області. Розташування цього пункту біля лінії фронту на півночі Харківської області свідчить про його участь у російських наступальних операціях на північ від Харкова.

Геолокаційні знімки показують, що командний пункт розташовувався менш ніж за кілометр від російсько-українського кордону. Зроблені 1 квітня та 28 червня супутникові знімки свідчать про значні пошкодження будівлі, де знаходився пункт. В Інституті вважають, що Сили оборони України використали високоточну бомбу французького виробництва Armement Air-Sol Modulaire Hammer (AASM, A2SM або HAMMER).

Аналітики Інституту стверджують, що атака на Нехотіївцю свідчить про здатність ЗСУ ефективно атакувати військові об'єкти в Росії з використанням західної зброї, щоб послабити здатність російських Збройних сил до проведення наступальних операцій в Україні.

"Це підтверджує, що Україна може зірвати російські наступальні операції, якщо країни Заходу не будуть обмежувати використання українською армією своїх озброєнь для атак на військові об'єкти в Росії. Україні слід мати можливість використовувати західну зброю, зокрема ракети ATACMS, для нанесення ударів по російським військовим цілям в оперативному тилу і глибокому тилу РФ, щоб суттєво послабити ворожі операції", - йдеться у звіті Інституту.

Джерело: РБК-Україна

Читайте також